Pastel kelimesi dilimize Fransızca’dan geçmiş aslı ise, (İtalyanca hamur manasına gelen pasta kelimesinden gelir) yumuşaklığı anlatır. Yumuşak renkli tebeşire benzer renkli kalemlerle grenli kağıtlar, mürekkeple hazırlanmış fonlar üzerine veya sürtmeyle tüylendirilerek yapılan tirşe derisi üzerine, detramt boya sürülmüş kanaviçe üzerine vs. yapılır.
Her çeşit konu ve çalışma için çok elverişli, diğer teknikler gibi koku yapmayan bir tekniktir. Kolay netice veren ve çabuk resim yapma gibi özellikleri olan bir boyama tekniği malzemesidir. Bu değerli özellikleriyle pastel amatörler, öğrenciler için sevimli, dinlendirici bir çalışma imkanı verir. Çalışma biçimi renkleri ezip toz haline getirip parmağımızı sürterek tatbik edebileceğimiz gibi, kalem gibi kullanıp gene parmağımızla ovarak yapılabilir.
Pastel resim tekniği, çabuk bozulabilir olmasına rağmen ve her kademedeki çalışanlar arasında çalışma rahatlığından ve kolaylığından dolayı çok tutulan ve sevilen bir teknik olmuştur. Bu teknik ile yapılan resimler, hava tesirlerinden ve nemden (rutubetten) korunmaya muhtaçtır. Büyük desen ustalarının Louvre Müzesi’nde pastel ile portre çalışmaları vardır. Bunlar bugün bile ilk tazeliklerini korumaktadır. Bu teknik malzemenin renklerinin yumuşaklığı, bilhassa, portre anlatımında çok uygun
düşmektedir. Kaynak
Çocuğunuzun küçülen pastel boyalarını atıyorsanız durun!!!
Onları değerlendirmenin güzel bir yolu var. Little Birdie Secrets bloğunda bunun nasıl yapılacağını paylaşmış. Bilgiyi oradan aktarıyorum.
Öncelikle evdeki tüm kırık pastel boyaları toplayın ve iyice küçültün. Silikon kek kalıbınıza (blog sahibi yıldızlı kullanmış kisivri uçlarla boyama daha kolay olsun) renkleri gruplayıp boyaları yerleştirin. 200 derecelik fırında 30-40 dakika ısıtın ki boya tamamen erisin ve kaynaşabilsin. Boyaları fırından çıkartınca soğumasını bekleyin ve silikon kabınızdan kolayca çıkartın.
Sonuç, işte bu :) Teşekkürler Little Birdie Secrets
6 yorum:
Yararlı bir paylaşım. Teşekkürler.
<:))
Vallahi ne akıllı hatunlar var, bir dolu kırık pastel vardı kaymak kadayıf atıntısı deneyim bari, teşekkürler paylaşım için, sevgiler,sinem
ya evet evde çocuk olsa deneyeceğim bende, gerçi anneme gitsem benim eski boyaları kesin bulurum :)
kesinlikle denemeliyim...hiç olmazsa bir işe yararlar...parça parça oldukça yenisi alınıyor çünkü...sevgiler..
çok güzel kesinlikle yapacağım :)
hmm mesela yanmayacak bir ip bulsak da kalıptaki pastel boyaların kenarına iliştirsek, sonra fırınlanıp çıktıktan sonra boyalar o ip yıldızların içinde kalsa, askı olsa, üstüne simler döksek, vernik atsak sonra mesela yılbaşında çam ağacına assak bu yıldızları.. ;)
Yorum Gönder