İLETİŞİMDE:
- Telefonla konuşurken, indirimli saatleri tercih ediniz.
- Ön ödemeli cep telefonu kartlarını tercih ediniz.
- İnternetten kısa mesaj servisini kullanınız. BEDAVADIR.
- Uzun telefon sohbetlerinden kaçınınız.
- Bir kez aradığınızda telefon açılmazsa sonra arka arkaya aramayınız.
- Mektuplarınızda ve tebrik kartlarınızda normal posta yerine mümkünse elektronik postayı kullanınız.
- Uzak bir yere gitmeden önce telefonla, geleceğinizi ve görüşmenizi teyit ettiriniz.
ELEKTRİKTE:
- Koridor, hol, tuvalet gibi yerlerde 40 wattan yukarı ampul gereksizdir.
- Enerjiden %66 tasarruf sağlayan mikrodalga fırın kullanınız. Bu fırınlarda pişirme 2-10 dakikada, ısıtma 10-30 saniyede gerçekleşir.
- Yemek pişirirken fırının ve tencerenin kapağının kapalı olmasına dikkat ediniz.
- Ev aleti alırken aygıtın enerji sarfiyatını göz önünde bulundurun.
- Ev aletlerini kullanmadığınız zamanlarda fişte takılı bırakmayınız.
- Özel fonksiyonu olan bir aleti satın almaya karar vermeden önce, daha sade modelleri ile arasındaki enerji tüketim farkını göz önünde bulundurunuz.
- Ütüleme işini bitirmeden 5 dakika önce ütüyü prizden çekin ve işinizi ütünün içinde kalan ısısıyla bitirmeye çalışınız. Ütü yükünüzü azaltmak için çamaşırlarınızı kurutucudan nemli çıkarınız ve nemli olarak toplayınız. Çamaşırlarınız asılı ise onları katlayarak toplarsanız yine ütü yükünüz azalır. Ayrıca ütü istemeyen kumaşlı çamaşır ve giyecekleri satın almaya gayret ediniz.
- Saç kurutma işlemini mümkün olduğu kadar havlu ile ve makine kullanmadan yapınız. Saç kurutma makinesinin 10 dakikalık çalışmasının, 60 watlık bir lambanın 3 saatlik yanmasına eşdeğer bir elektrik tükettiğini anımsayınız.
YEMEK PİŞİRİRKEN:
- Hiçbir zaman açık ve yayvan bir kapta su ısıtmayınız.
- Elektrikli fırın kullanıyorsanız, fırını pişen maddenin pişme süresinden birkaç dakika önce kapatırsanız, kap ve ocağın kendi sıcaklığından da yararlanmış olursunuz.
- Ağzı sıkıca kapanmış kaplar içerisinde yemek çok daha çabuk pişer.
- Bir fırında, bir yerine birden fazla yemek pişirmeye gayret gösteriniz.
- Fırınınızda çok gerekli olmadığı hallerde ön ısıtma yapmayınız. Yapsanız bile 10 dakikayı geçmeyiniz.
- Fırının kapağını her açışınızda %20 oranında ısı kaybı olduğunu unutmayınız.
- Donmuş yiyeceklerinizi fırında pişirmeden önce muhakkak buzdolabının alt gözlerinde veya dışarıda çözülmesini sağlayınız.
ISINMADA:
- Pencereler ısınma masraflarınızın %10-15'inden sorumludur. Pencerelerinizi ve camlarınızı değiştirmeseniz bile, ısı yalıtım performansını artırmaya çalışınız.
- Evinizin ve çalışma yerinizin çatı, duvar, pencere ve kapılarının izole edilmesini sağlayınız. Binanızın ana girişinde mümkünse çift kapı kullanınız.
- Odalarda yeterli sıcaklık sağlandıktan sonra kalorifer musluklarını kısınız veya termostatlı vana kullanınız.
- Radyatörün önüne ve üstüne kesinlikle eşya koymayınız. Ancak arkasına, duvarla radyatör arasına ısıyı yansıtan levhalar koyabilirsiniz.
- Oda sıcaklığının 23-24 derece civarında olması yeterlidir. Bir derecelik fark %5-7 lik enerji tasarrufu sağlar.
- Camlarınızı temiz tutarak, güneş ısısından mümkün olduğu kadar fazla yararlanınız. Güneş pencereden çekildiğinde ısı kaybını önlemek için perdeleri kapatınız.
- Pencere ve kapı kenarlarından soğuk hava gelmemesi için gerekli tedbirleri alınız.
- Yemeklerinizi olabildiğince düdüklü tencerede pişiriniz.
- Klimalı yerlerde kapı ve camların kapalı olmasına dikkat ediniz.
- Radyatörlerinizin temiz olması, üretilen ısının tozlar tarafından emilmesi önlenmiş olacaktır.
- Kombi ve kalorifer kazanlarınızın kışa girmeden bakımını yaptırınız. Fazla doğal gaz yakılmasına engel olunuz.
SU HARCARKEN:
- Fotoselli lavabo bataryaları kullanınız. Suyu boşuna akıtmayınız.
- Sızıntı yapan, damlayan bir musluktan ayda yaklaşık 900 litre yani 1 metreküp'e yakın, yaklaşık bir ton su boşa akabilir. Bu tip damlayan bir musluğun altında bir kahve fincanı 10 dakikada doluyorsa, boşa harcanan su yılda 15.000 litreye özdeştir.
- Site ve uydu kentlerde arıtma sistemlerinin kurulmasını sağlayınız. Böylece bahçe sulamalarında ve diğer ön yıkamalarda arıtma sularından yararlanılmasını sağlayınız.
- Araç ve bahçe yıkamalarında mümkün olduğunca şehir şebeke suyunu kullanmayınız.
BULAŞIK YIKARKEN:
- Bulaşıkları yıkarken 60 derecelik su sıcaklığı yeterlidir. Daha yüksek sıcaklık boşuna enerji kaybıdır. Makinede harcanan elektriğin %90'ı suyu ısıtmak için harcanmaktadır.
- Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için bulaşık makinesinde sabah ve akşam saatlerinde yıkama yapılmalıdır.
- Bulaşık makinesi çalışırken mutfakta su kullanmamak, enerjiden ve dolayısıyla paradan tasarruf demektir.
- Bulaşık makinesini tam doldurmadan yıkama yapmayınız.
- Bulaşık makinelerinde son durulamayı yaptıktan sonra kontrol düğmesini kapatınız, makinenin kapağını açarak bulaşıkların hava ile kendi kendine kurumasını sağlayınız. Böylece bulaşık makinesinin enerji maliyetinden, %10 civarında TASARRUF sağlamış olursunuz.
- Bulaşıklarınızı makineye koymadan önce sıcak su ile durulamak yerine süngerle üzerlerindeki yemek artıklarını temizlemeniz yeterlidir.
Bitti :)
2 yorum:
devır tasarruf devrı deseene :D
evet canım ya :)
Yorum Gönder