ULAŞTIRMADA:
- Araç kullanırken gaz pedalını nazik davranın. Ani hızlandırma ve yavaşlamalarda %12 daha fazla yakıt tükettiğinizi anımsayınız.
- Araç kullanırken camları kapalı tutunuz. Açık cam aracın hızının düşmesine ve fazla yakıt harcanmasına neden olur.
- Motoru durdurmadan önce vitesi boşa alın. Aksi halde eksozdan tam yanmamış atık yakıt çıkar.
- Taşıma sınırının üzerindeki 45 kg.lık ek yük %7 fazla yakıt tüketimine neden olur.
- Egzoz gazının mavi olması ve motor yağınızın siyah renkte olması aracınızın fazla benzin yaktığına işarettir. Motorunuzun periyodik bakımını yaptırın.
- Hava filtresi, benzin filtresi ve bujilerinizin temiz olmasına dikkat ediniz.
- Klimanızı gereksiz kullanmayın. Klimanında yakıt tüketimini arttırdığını anımsayınız.
- Sabah ve akşam araçla seyahatlerinizde, araç radyosundan trafiğe uygun olan yolları dinleyerek, güzergahınızı ona göre seçiniz.
- Aynı iş yerine giden araç sahiplerinin, araçlarını nöbetleşe kullanmasını öneriniz.
- Lastiklerin havasının uygun olmasına dikkat ediniz. İnik lastik fazla yakıt harcamasına neden olur.
BUZDOLABINDA:
- Buzdolabını gereğinden fazla soğuğa ayarlamayın. Aksi halde %25 daha fazla enerji harcarsınız.
- Buzdolabını, soba ve ısıtıcılardan mümkün olduğu kadar uzak yere yerleştirin. Eğer mutfağın en soğuk yerine yerleştirecek olursanız, %15 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
- Bir kase buz parçasını buzdolabının orta yerine koyarsanız, 3-4 gün süre ile %5 daha aza enerji harcarsınız.
- Yemeklerinizi buzdolabına koymadan önce, oda sıcaklığına kadar soğutarak dolaba koyarsanız ve buzluktan çıkardığınız yiyeceği yine buzdolabının alt katlarında tutarak eritecek olursanız daha az enerji harcarsınız.
- Yiyecekler soğuğu, havadan daha fazla absorbe ederler. Bu yüzden buz dolaplarınızın içini mümkün olduğu kadar çok doldurunuz. Fakat hava akımının kesilmemesine de dikkat ediniz. Dondurucu kısma yerleştirilen malzemeleri, düzgün bir şekilde sıralayınız. Bu sırada tam olarak buzluğu dolduramıyorsanız, aralara buz kalıplarını yerleştiriniz.
- Buzdolabına konan sıvıların üstü daima kapatılmalıdır. Aksi halde dolabın içindeki nem oranını artırırsınız. Bu durumda buzdolabının daha fazla çalışmasına sebep olur.
- Derin dondurucudan çıkaracağınız donmuş bir malzemeyi, bir gün önceden alarak buzdolabının diğer gözlerine koyunuz ve orada çözülmeye bırakınız. Böylece çözünen malzeme buzdolabına soğukluk vereceği için dolabın daha az enerji harcamasını sağlamış olursunuz. Yani buzluktaki malzemeyi doğrudan açığa koyarak, boşuna enerji kaybına sebep olmayınız.
- Buzdolabının düzenli olarak buzunu eritmek suretiyle, aşırı buzlanmanın önüne geçiniz. 5-6 mm kalınlıktan daha fazla buzlanmaya izin vermeyiniz.
ÇAMAŞIR MAKİNALARINDA:
- Çamaşır makinesinde deterjan kullanımına dikkat edin. Tavsiye edilenden fazla miktarda deterjan koymayınız. Fazla deterjan çok köpük yaparak yıkamayı güçleştirir ve verimsiz yıkamaya neden olur. Ayrıca durulama sayısını da artırmak zorunda kalırsınız.
- Tüm deterjanların üzerinde uygun yıkama sıcaklıkları belirtilmektedir. Ilık suda daha aktif olan deterjanları kullanırken, daha iyi temizleme yapsın diye belirtilenden yüksek sıcaklıklarda kullanmanız daha fazla enerji kaybı demektir.
- Çamaşır ve bulaşık makinelerini yarı dolu veya aşırı doldurarak kullanmayınız.
- Çamaşırları yıkarken çok sıcak su yerine 30-40 derecedeki suyu kullanırsanız elektrik masrafından önemli oranda TASARRUF etmiş olursunuz. Çünkü elektrik enerjisinin %90 dan fazlası su ısıtma sırasında harcanır. Bu yüzden çoğu çamaşırları sıcak suyla yıkayıp, ılık suyla durulama yerine; ılık suyla yıkayıp normal suyla durulamakla temizleme işlemini yapabilirsiniz. Üstelik çok sıcak su ve aşırı kurutma giysileri tüylendirir ve yıpratır.
- Çok kirli ve fazla lekeli çamaşırları önceden ıslatınız veya otomatik çamaşır makinesinde ıslatma fonksiyonunu kullanarak ikinci kez yıkamayı kaldırabilirsiniz.
- Çamaşırlarınızı kurutma makinesinde kurutuyorsanız, fazla kurutmayınız. Çünkü hem daha fazla enerji harcar, hem de çamaşırlarınızın daha çok yıpranmasına yol açarsınız. Otomatik kurutmayı kontrol altında tutarak, aşırı kurutma yapmasını engelleyiniz.
Devam edecek...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder