23 Aralık 2016

Tuz Seramiği Yöntem-1

Benim bildiğim tuz seramiğini 3 farklı şekilde hazırlayabiliriz. En çok kullandığım yöntem pişirilmeden hazırlanan tuz seramiği olmuştur.
Gerekli Malzemeler:
2 bardak un
1 bardak tuz
1 yemek kaşığı toz şap
1 bardak su
Yapılışı:Derin bir kabın içinde un, tuz ve şap iyice karıştırılır. Üzerine yavaş yavaş su ilave edilerek yoğrulur. Ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğurma işlemine devam edilir. Dilerseniz içine sıvıyağ da ilave edilebilir. Hamurun içine toz boya ilave edebilir ya da yaptığınız objeleri kuruduktan sonra boyayabilirsiniz.
Uygulama:
Diğer oyun hamurlarının uygulamasında olduğu gibi hamurdan bir parça alınarak istenilen objeyi yapabilirsiniz. Hamurunuza toz boya ilave etmediyseniz hamurunuzu şekillendirdikten sonra kurumasını bekleyin ve ardından istediğiniz gibi boyayın. Boyada kuruduktan sonra vernikleyin.

Burada da hazır seramik hamuru ile yapılmış çok güzel çalışmaları bulabilirsiniz.

18 yorum:

cicibici bişeyler dedi ki...

Harika!çok güzel çalışmalar.ne tür bir boya kullanılıyor akrilik olurmu?

embir dedi ki...

olur canım üzerine de kuruyunca vernik sürersen şahane olur.

ironik dedi ki...

annem bize kardeşimle hep yaptırırdı bu tuz seramiğinden ama bizimkiler hep çatlardı, bir türlü tutturamazdık kıvamını. biz şap falan koymuyorduk, ondan mı acaba :) onlarca defa yapmışızdır bunlardan heralde :)

Adsız dedi ki...

ailem seramikçi olduğu için bilmem mi her yönetmi bilirim özellikle sır hazırlak favorimdir.

nalan dedi ki...

bunu yazmak için girdim yoruma ironikde sormuş .Şapın görevi içine konan unun haşereler tarafından çekiciliğini yoketmek içindir.
çatlamasını ise kıvamı ve kalınlığı belirler .

ben de öğrencilerime yaptırırdım.
sorra içine biraz tutkal katarak daha dayanıklı olmasını sağlamıştım yanlış hatırlamıyorsam:)

demetgun3 dedi ki...

anasınıfında staj yaparken tüm hamur çeşitlerini öğrenmiştim.gazete hamurundan.seramik hamuruna,oyun hamurundan tuz seramiğine hepsini 5er 6şar defa yapmıştım ama tuz seramiğine şap hiç koymamıştım.bozulmalar olmuştu onun içindi sanırım. şap iyi fikir ama çocuklar için sakıncalı olduğundan bilemedim.paylaştığınız için çok sağolun..

Yelda dedi ki...

Bende nalan hanıma katılıyorum
bende beyaz tutkal yaparak denemiştim daha önce tuz hamuru olarak bilmiyorum ama seramik hamuru diye yapardık biz okulda ama tuz konuyormuydu hatırlamıyorumm :)

Huzur Moda dedi ki...

bu çok işime yarayacak ebir inan. kızımla deniyeceğim mutlaka (ama birgün)
şu header yapımınıda ben nasıl öğrenecem yaaa. ben öğrenmek istiyorum:(((((

nrhnmrl dedi ki...

embir canım bu çok güzel bir tarif yaptığında çok güzel olmuş ellerine sağlık denemeyi düşünüyorum ama becerebilirmiyim bilemiyorum oğlumun öğretmenine öğretmenler günü için bişey yapamak istiyorum daha değerli olsun diye el emeği bir hediye vermek istiyorum üstünüde folyo iile süslemeyi düşünüyorum bi deniyim olmazsa satın alcaz bi seramik artık craft womenın söylediği sır bu senin yazdığın tarif mi oluyor yoksa ayrı bişey mi sağol canım kolay gelsin.

LiliMini dedi ki...

canım sağol bu tarif için heveslendim şimdi ama daldan dala atlıyorum bunu kaydediyim en iyisi daha sonra denemek için :)

Eslem dedi ki...

Valla sizi ne ararken buldum hatırlamıyorum ama iyiki bulmuşum :))

Yatak odama mumluk ve büyük vazolar istiyorum.Zemin kırmızı üzerine siyah beyaz desenler.Peki toz boyayı aktarlardanmı alıyoruz ne diye alıyoruz bu 1.sorum :)))
2.sorum üzerine desen çizerken yine toz boyayımı kullancaz? ya ben bayıldım buna ya mutlaka denemeliyim :)

embir dedi ki...

Arkadaşlar ben buraya cevap yazmamışım, şimdi çok utandım :(
Beğenmenize sevindim. Umarım güzel çalışmalar olur.

Sorulara genelde cevaplar alınmış zaten. Nurhancım sanırım sır başka birşey, craftcım bizi aydınlatırsan seviniriz.

Eslem, toz boyayı boya malzemesi satan yerlerde, hırdavatçılarda bulabilirsin. Az miktarda kullanman yeterli yani çay kaşığı işini görür diye düşünüyorum. Uzun zamandır kullanmadım ama ucuz birşeydi. Dilersen kullanmaya da bilirsin. Beyaz renk yaparsan kuruduktan sonra akrilik boya ile istediğin şekilde boyarsın. Fotoğrafta gözüken tuz seramiğinden değil seramik hamurundan yapılmış bir çalışma. Ynai hazır toz halinde satılıyormuş, tutkal ile karıştırıp şekildeki vazolardan yapılıyormuş.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Eslem dedi ki...

Embir dün eşim aktarcı arkadaşının yanındaydı şap aldı birde toz boya dedim kumaş boyası almış toz şeklinde :))

Ya senin tuz seramiğinden yaptığın vazo süs eşyası falan yokmu :((


Seramik hamurunun toz şeklinde olanını yani onudamı hırdavatcılardan alcaz :)
Ay çok soru sordum dimi :(( Çalışan birisiyim araştırıp bulmaya fırsatım olmuyoki :(

embir dedi ki...

Eslemcim, benim yaptığım şeyler mazide kaldı :)) Maalesef örnek gösteremiyorum. O dediğim seramik hamur hazır satılıyor, verdiğim linkte vardı. Türkiye'de varmı bilmiyorum. Benim yazdığım tuz seramiği tarifi o seramik hamuru oluyor. Yani ikisi farklı. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bu arada kumaş boyası ile yapmayı hiç denememiştim. Toz boyayı kirece ya da plastik boyaya karıştırıp duvar boyarlarmış. Bu sebeple boyacılarda bulabilirsin.

Adsız dedi ki...

tuz seramiği..ilk defa rastladım hoş bi fikir, denemeye değer..teşekkürler

nokuruncocuklari dedi ki...

seramikten yapılan çalışmalar çok hoş. biz öğrencilerimize tutkalla olanlardan yaptırırdık arzu edenler için 1 ölçü un, 1 ölçü beyaz tutkal, çok az tuz yapılan çalışmalarda çatlama olmuyor kuruduktan sonra boyayarak vernikleniyor ve hatta arzu ederseniz renklide hazırlayabilirsiniz üç renk hazırlayarak nazar boncuğu çok hoş oluyor

embir dedi ki...

eylülbahçesi kesinlikle denemelisin çok güzel oluyor. Nokturuncum çatlamaması çok güzel, paylaşımın için teşekkürler.

eMGi dedi ki...

Selam Embir, tuz seramiği yönteminizi deneyip bikaç obje yaptım..Şu an kurumasını bekliyorum..Merak ettiğim şu ki bunları kolye olarak kullanmak istiyorum..Kırılma dağılma durumu olur mu? bir de akrilikle boyamadan önce zemine birşey sürmeli miyim gesso gibi ?
Değerli bilgilerinizi rica ediyorum..Sevgiler

Tiroid Papiller Ca: Tanı ve Ameliyat Sürecim

Merhaba, Burada olduğuna göre sanırım biraz kaygılısın. Ya kendin ya da çevrende sevdiğin, değer verdiğin bir insan için şu an da korku ve e...