Merhaba,
Üç yıl önce geldiğim Gaziantep'ten tekrar Ankara'ya dönmeme sayılı günler kaldı. İçimde hem hüzün hem de mutluluk var. Antep'e alışmak kolay olmasa da burada beraber çalıştığım iş arkadaşlarımı çok sevmiştim. Onlardan ayrılmak beni üzüyor ama yine görüşeceğimizi bilmek sevindirici diyebilirim.
Gelelim taşınma işine, Antep'deki ilk 1,5 yılımda tam dört kez taşınmış birisi olarak amaaaaaa yine mi dedirten piyangodan çıkan bu (5. taşınma) Ankara işinde taşınmamdan iki hafta önce hazırlıklara başladım.
Sizlere de yardımcı olabilmek adına paylaşmak istedim zira bende fikir edinmek için araştırma yaptım.
Planlama:
Elbette taşınacağınız yere karar verip, gerekli prosedürleri tamamladığınızı düşünerek bundan sonra yapılacakları yazarak başlıyorum.
- Taşınmak için eylem planınızı oluşturun.
Organize olmak önemli. Neler yapmanız gerektiğini bir düşünün. Taşınacağınız zamana kadar hangi gün neler yapabileceğinizi planlayın ve planınıza sadık kalmaya çalışın. Ben yapacağım işleri gün gün yazıp bitenleri işaretledikçe stresimde azaldı.
- İhtiyaç listenizi belirleyin.
Örneğin koliye ihtiyacınız olacak. Ücretsiz koli edinmek isterseniz yakınınızdaki marketlerden isteyebilirsiniz. Migros'un böyle bir desteği de oluyordu. Benim en rahat koli bulduğum yer Metro Market oldu. Oraya çok fazla malzeme geldiği için her gün sabahtan sağlam ve istediğiniz büyüklükte koli bulabiliyorsunuz.
Koli bandı, pıt pıt poşeti (hepsini metrodan aldım) her yerden bulabilirsiniz ama pıt pıtlar metroda kapalı halde rulo olarak satıldığı için kullanımı daha kolay ve daha hijyenik oluyor.
Büyük çöp poşetleri, vakumlu torbalar, koli bandı kesicisi (adı ne bilmiyorum), etiketler, board marker vb.
- Detoks planınızı yapın.
Taşınmanıza az kaldı hele ki şehirler arası bir taşınma ise stoklarınızı eritmeye başlayın. Market alış verişlerinizi minimumda tutarak evdeki gıdalarınızı tüketin ki onları da taşımak zorunda kalmayın.
Artık giymediğiniz kıyafet, ayakkabı, çanta, mutfak eşyası vb neler olabileceğini düşünün. Bunları nasıl değerlendirebilirsiniz? Arkadaşlarınıza verebilecekleriniz, hayır kurumlarına bağışlayabilecekleriniz neler bunları planlayın.
- Yeni eviniz için yerleşim planınızı yapın.
Eşyalarınızı ve yeni evinizin odalarının ölçülerini bir deftere yazarak başlayın. Çok kolay planlama yapan siteler olsa da ben power point üzerinde çalışmayı tercih ediyorum. Her bir sayfaya bir odanın krokisini çiziyorum. Eşyalarımızı da ölçeklendirip çiziyorum ve nasıl yerleştirirsem daha doğru olacağına bakıyorum. Hangi eşya hangi odada olmalı karar veriyorum. Sizlere de tavsiye ederim.
Uygulama:
Bu bölümde planlamanıza sağdık kalarak uygulamaya geçmeniz taşınma evresini daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır.
- Etiketlerinizi hazırlayın.
Hangi kutuda ne olduğu yazmak kutuları açarken sürprizle karşılaşmamak açısından önemlidir. Daha önceki taşınmalarımda kutunun üzerine board marker ile yazıyor olsam da bu sefer excelde eşyaların adı, odaların adı, isimlerimiz, yazlık, kışlık ve kırılacak ibarelerini çokça basarak ve kağıtları kesip ataçlayarak bir hazırlık yaptım. Çünkü tekrar taşınma ihtimalimiz var ve kutunun üzerine her seferinde yazmak karışıklığa sebep olacaktı. Bir de her kutu için numara hazırladım. Onları da kutuların üzerine yapıştırıp (bunu oda bazlı yapacağım örneğin 1-10 arası kutu hobi odasının olacak) kutunun doğru odaya konmasını ve eksik olmamasının da kontrolünü sağlamış olacağım.
- Kolaydan başlayın.
Eşya toplamak gözünüzü korkutmasın. Bu sebeple kolaydan başlayın. Örneğin nevresimleri bir koliye koyun ama kolinin altına temiz bir bez ya da pıt pıt koyun (ben pıt pıt koyuyorum) en üste de temiz bir bez koyarak koliyi kapatıyorum. Tepeleme eşya yerleştirmeyin, kamyonda düz durmayacağı için sorun olmasın. Uzun kolileriniz varsa palto, ceket, pantolon, elbise gibi kıyafetlerinizi askıları ile birlikte yerleştirebilirsiniz. Yeni evinizde en hızlı yerleşecek eşyalar bunlar olacaktır :)
- Halılar ve perdeler
Halılarınızı 10 gün önceden yıkama şirketine verin ve yıkatın. Zaten poşetin içinde teslim edileceği için yerleşeceğiniz yerde bir de halı yıkama şirketi bulmaya çalışmazsınız ve işiniz daha kolay olur. Perdelerde ise durum tam tersi olacaktır. Ben perdelerimi yıkayıp makineden çıkınca asan birisiyim, ütü yapmıyorum, ütülenmesi gereken tarzda da bir perdem yok çok şükür. Perdelerinizi taşınmadan yıkarsanız kırışacaktır. Boşuna yorulmayın derim.
- Kırılacak eşyaların paketlenmesi
Bu pıt pıt dediğim şey taşınma evresinde benim için hayat kurtarıcı oluyor. Pıt pıtları kesip hazırlıyorum, kırılacak eşyalarımı onunla sarıp bantlıyorum ve kutuya yerleştirirken aralarında boşluk kalmamasına dikkat ederek yerleştiriyorum. Kolinizde boşluklar olursa taşınma sırasında eşyalar birbirine çarparak kırılabilirler.
- Kolilerin evde depolanması
Eşyalarınızı kolilediniz ve taşıma şirketi geldiğinde onların rahat hareket edeceği şekilde evin belli yerlerine koridor ve kapıları kapatmayacak şekilde kolilerinizi koymanız önemlidir. Ağır kutuların üzerine çok fazla koli koymamanız iyi olabilir. Sonuçta lojistik mantığı ilk giren son çıkar :) Önce ağır kolileri araca yerleştirsinler ki üstelerine diğer kutular yerleşebilsin.
- Buzdolabı ve derin dondurucudaki gıdalar
Taşınacağınız günün sabahı dondurulmuş gıdalarınızı buz kasetleri ile birlikte soğutucu çantasına koyabilirsiniz. Kısa mesafeli bir taşınma olacaksa soğutucu poşetlerin içinde de gıdalarınızı muhafaza edebilirsiniz. Taşınmadan en az 2 saat önce buzdolabı ve derin dondurucunuzun fişini çekmeyi unutmayın. Eğer zamanınız varsa buzdolabının içini taşınmadan önce temizleyin (karbonat ve su ikilisi ile ılık su ve sünger kullanarak) Dışı illaki kirlenecektir onu da yeni evinizde temizlersiniz
- Aboneliklerin iptali ya da taşınması
Taşınmadan bir gün önce abonelik işlemleriniz için ilgili kurumlara gidip ilişiğinizi kesin ya da nakil işleminizi yapın. Ben bugün elektrik ve doğalgaz işlemlerini tamamladım ve çok kolay oldu. Yanınızda kimliğiniz ve para iadesi için istenen IBAN numaranızın bulunması yeterli.
- Önemli ve acil ihtiyaçlar için valiz hazırlanması
Yeni evinizde kolileri açıp aradıklarınızı bulmaya çalışmadan önce nelere ihtiyacınız olacak onları düşünün ve hazırlayacağınız valiz ya da koliye koyarak onu kendiniz taşıyın. Örneğin temiz nevresim, yastık, havlu, tuvalet kağıdı, ıslak havlu, sabun, şampuan, tarak, diş fırçası ve macunu, hijyenik ped, yara bandı, varsa kullandığınız ilaçlar, şarj kablosu, yedek kıyafet... Evcil hayvanınız varsa onun eşyaları, kimlik, tapu, pasaport gibi önemli belge ve evraklarınız da hazırlayacağınız valizin içinde olsun.
İşte bu kadar. Biliyorum ki çok zor bir süreç yerleştirmesi ise daha da uzun sürecektir. Sakin olmaya çalışın, moralinizi bozmayın. Evden çıkmadan önce son bir kez dolaplara, çekmecelere vb bakmayı unutmayın.
Biz yarın sabah taşınacağız, dilerim sağlıcakla eşyalarımızı yükler ve ertesi gün de Ankara'da yerleştirebiliriz.
Lütfen bizim için dua edin, her şey yolunda gitsin. Haydi kalın sağlıcakla...